قدسیه باقرزاده؛ مریم منظری توکلی
چکیده
زعفران ادویهای است که از گلهای گیاه Crocus sativus L. بدست میآید و به عنوان یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی شناخته شده است. در این تحقیق استخراج عصاره از گلبرگ و پرچم گیاه زعفران با روش خیساندن و استفاده از امواج فرا صوت با سه حلال آب، اتانول و متانول انجام شد. ابتدا تستهای کیفی ترکیبات طبیعی بر روی عصارهها انجام شد، سپس میزان ترکیبات ...
بیشتر
زعفران ادویهای است که از گلهای گیاه Crocus sativus L. بدست میآید و به عنوان یکی از ارزشمندترین گیاهان دارویی شناخته شده است. در این تحقیق استخراج عصاره از گلبرگ و پرچم گیاه زعفران با روش خیساندن و استفاده از امواج فرا صوت با سه حلال آب، اتانول و متانول انجام شد. ابتدا تستهای کیفی ترکیبات طبیعی بر روی عصارهها انجام شد، سپس میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئید و تانن عصارهها به ترتیب با کاربرد روشهای فولین فنل شیکالتو،کلرید آلومینیوم و pvp تعیین شدند. همچنین با استفاده از روش اسپکتروفتومتری میزان آنتوسیانین در پرچم و گلبرگ خشک و منجمد شده زعفران تعیین گردید. اندازهگیری عناصر معدنی موجود در گیاه توسط دستگاه جذب و نشر اتمی مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. حضور ترکیبات فنلی، آنتوسیانینها، استروئیدها، فیتو استرولها، کربوهیدراتها و تاننها تایید گردید. معین شد که استخراج ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و تانن در حضور آب نسبت به سایر حلالها از راندمان بالاتری برخوردار میباشد و همچنین میزان آنتوسیانینها در نمونه منجمد شده و در حضور حلال اتانول زیادتر از نمونه خشک شده میباشد. همچنین نشان داده شد که بالاترین مقدار عنصر معدنی مربوط به عنصر پتاسیم وکمترین مقدار مربوط به عنصر منگنز میباشد.
مرتضی اسمعیلنژاد
چکیده
اقلیم از مهمترین عوامل تعیین کننده توزیع جغرافیایی گونههای گیاهی از جمله زعفران میباشد. تنشهای گرمایی از مهمترین عوامل کاهش دهنده عملکرد محصولات کشاورزی است. استان خراسان جنوبی به عنوان قطب تولید زعفران نیز از تنشهای حرارتی برخوردار میباشد. در این پژوهش از دادههای ایستگاههای سینوپتیک و کلیماتولوژی استان که دارای آمار ...
بیشتر
اقلیم از مهمترین عوامل تعیین کننده توزیع جغرافیایی گونههای گیاهی از جمله زعفران میباشد. تنشهای گرمایی از مهمترین عوامل کاهش دهنده عملکرد محصولات کشاورزی است. استان خراسان جنوبی به عنوان قطب تولید زعفران نیز از تنشهای حرارتی برخوردار میباشد. در این پژوهش از دادههای ایستگاههای سینوپتیک و کلیماتولوژی استان که دارای آمار معتبری بودند، استفاده شد، سپس اقدام به شناسایی رفتار تنشزای آسیب رسان به زعفران گردید. برای این منظور نخست آستانههای حداکثر دما به سه دسته تا حدی بحرانی (35 تا40 درجه)، بحرانی (40 تا 45 درجه) و فوق بحرانی (بیش از 45 درجه سانتیگراد) طبقهبندی گردید. در گام بعدی با نوشتن برنامهای در محیط Matlab این روزها از پایگاه داده دمای بیشینه ایستگاههای منتخب استخراج گردید. با استفاده از صدک90 آستانهی تعیین روزهای داغ در هر ایستگاه مشخص گردید. در ادامه در محیط GIS نقشههای پهنه بندی تنش گرمایی و حداکثر دما ترسیم شد. نتایج نشان میدهد که ماههای دوره گرم بالاترین روزهای بحرانی و فوق بحرانی را دارند و در اسفندماه نیز روزهای بحرانی افزایش یافته است. روند رخداد روزهای تنشزا در سالهای اخیر افزایش یافته است که میتواند بر گلدهی زعفران و عملکرد محصول تأثیرگذار باشد. جنوب، غرب و مرکز استان بالاترین روزهای فوق بحرانی را داشتهاند که تعداد این روزها در غرب تا 177 روز در تیرماه رسیده است. کاهش عملکرد محصول در سالهای اخیر در کانونهای تنشزا، از جمله پیامدهای تنشهای گرمایی در استان میباشد.
مهتاب گلذاری جهان آبادی؛ محمد علی بهدانی؛ محمدحسن سیاری زهان؛ سرور خرم دل
چکیده
به منظور بررسی تأثیر کاربرد برخی منابع کودیو وزن بنه مادری برخصوصیاترویشی وکیفیگیاه زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1394- 1393 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل منابع کودی مختلف] بیوآمینو پالیس (3 لیتر در هکتار)، اسید ...
بیشتر
به منظور بررسی تأثیر کاربرد برخی منابع کودیو وزن بنه مادری برخصوصیاترویشی وکیفیگیاه زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال زراعی 1394- 1393 انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل منابع کودی مختلف] بیوآمینو پالیس (3 لیتر در هکتار)، اسید هیومیک (4 لیتر در هکتار)، یارامیلاکمپلکس (50 کیلوگرم در هکتار) و شاهد (بدون مصرف کود)[ و سه وزن بنه مادری (6-4، 9-7 و 12- 10گرم)بودند. صفات اندازهگیری شده شامل تعداد برگ، طول برگ، وزن تر و خشک برگ، تعداد بنه دختری، وزن تر و خشک بنه مادری، قطر بنه مادری، وزن تر و خشک فلس، محتوی کروسین، پیکروکروسین و سافرانال بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر کودهای مختلف بر تعداد برگ، وزن تر برگ، وزن خشک برگ، تعداد بنه دختری، وزن تر بنه مادری و میزان پیکروکروسین، سافرانال و کروسین زعفران معنیدار (01/0≥P) بود. اثر وزن بنه مادری نیز بر تعداد برگ، طول برگ، وزن خشک برگ، تعداد بنه دختری، وزن بنه دختری، وزن خشک بنه دختری، قطر بنه مادری، وزن تر بنه مادری، وزن خشک بنه مادری، وزن تر فلس، وزن خشک فلس معنیدار (01/0≥P) بود. ویژگیهای کمی و کیفی زعفران تحت تاثیر متقابل وزن بنه و تیمار کودی قرار نگرفتند. اگر چه حداکثر تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ و تعداد بنه دختری در تیمار اسید هیومیک و وزن بنه مادری 12-10 گرم حاصل شد، ولی بالاترین میزان پیکروکروسین، کروسین و سافرانال برای کاربرد بیوآمینوپالیسبه ترتیب با 41/87 ، 250 و 48/32 بدست آمد. بدینترتیب،بامصرفکودهای زیستی و کاهش مصرفکودهایشیمیایی میتوان گامی مهمدرراستایدستیابی به اصول کشاورزیپایداروکاهش آلودگیهایزیست محیطی برداشت و موجب بهبود کیفی خصوصیات زراعی زعفران شد.
عباس جلالی؛ سمیه شیرزادی لسکوکلایه؛ رضا اسفنجاری کناری
چکیده
در مطالعه حاضرنسبت شکاففنآوری اندازههای مختلف مزارع زعفران با استفاده از مفهوم تابع فرامرزی که با روش غیرپارامتریک تحلیل فراگیر دادهها تخمین زده شد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای انجام تحقیق از اطلاعات 81 کشاورز در سال 1393 که به صورت تصادفی ساده مورد مصاحبه قرار گرفتند، استفاده شد. مزارع نمونه بر حسب اندازهبه سه گروه کوچک، ...
بیشتر
در مطالعه حاضرنسبت شکاففنآوری اندازههای مختلف مزارع زعفران با استفاده از مفهوم تابع فرامرزی که با روش غیرپارامتریک تحلیل فراگیر دادهها تخمین زده شد، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای انجام تحقیق از اطلاعات 81 کشاورز در سال 1393 که به صورت تصادفی ساده مورد مصاحبه قرار گرفتند، استفاده شد. مزارع نمونه بر حسب اندازهبه سه گروه کوچک، متوسط و بزرگ تقسیم شد. نتایج نشان داد که متوسط کارآیی فنی گروهی در طیف بین 86/0 تا 90/0 میباشد. بنابراین، امکان افزایش میزان تولید زعفران با استفاده از همین میزان نهاده و یا کاهش مقدار نهادههای مصرفی در سطح فعلی تولید زعفران و یا ترکیبی از هر دو از طریق پر کردن شکاف بین بهترین تولید کننده با سایر تولیدکنندگان وجود دارد. نتایج مربوط به نسبت شکاف فنآوری نشان داد که مزارع بزرگ عملکرد تکنیکی بهتری دارند و دارای نسبت شکاف فنآوری بالاتری در مقایسه با مزارع کوچک و متوسط میباشد. افزون بر این، متغیرهای سن و تجربة کشاورز، مالکیت، و اندازه مزرعة زعفران تاثیر مثبت و معنیداری بر کارآیی فنی تولید داشته و کشاورزانی که با مشکلات تولید مواجه بودند، از نظر آماری کارآیی فنی کمتری نسبت به سایر کشاورزان، داشتند. این مطالعه راهکارهایی که باعث ارتقا تجربه کشاورز شوند و نیز برنامههایی که باعث برطرف کردن فوری مشکل کشاورز میشود را جهت افزایش کارایی فنی تولید زعفران پیشنهاد میدهد.
سمیه امیرتیموری؛ سپیده امیرتیموری
چکیده
یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران، وابستگی به درآمد نفت و فرآوردههای نفتی است که همواره در برنامههای توسعه کشور برای رهایی از آن، سیاستها و راهکارهای مختلفی در نظر گرفته شده است. توسعه صادرات محصولات کشاورزی یکی از این راهکارهاست. زعفران یکی از محصولات صادراتی مهم ایران میباشد. نوسانات نرخ ارز یکی از عوامل تأثیرگذار و در ...
بیشتر
یکی از مشکلات اساسی اقتصاد ایران، وابستگی به درآمد نفت و فرآوردههای نفتی است که همواره در برنامههای توسعه کشور برای رهایی از آن، سیاستها و راهکارهای مختلفی در نظر گرفته شده است. توسعه صادرات محصولات کشاورزی یکی از این راهکارهاست. زعفران یکی از محصولات صادراتی مهم ایران میباشد. نوسانات نرخ ارز یکی از عوامل تأثیرگذار و در عین حال ابهامآمیز بر صادرات محصولات کشاورزی است. لذا در این مطالعه به بررسی تأثیر نوسانات نرخ ارز بر صادرات زعفران ایران در کوتاهمدت و بلندمدت پرداخته شده است. بدین منظور ابتدا شاخص نوسانات نرخ ارز با استفاده از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی اتورگرسیو (GARCH) محاسبه شد. سپس اثر نوسانات نرخ ارز بر صادرات زعفران با استفاده از الگوی همانباشتگی جوهانسن- جسیلیوس و الگوی تصحیح خطای برداری (VECM) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در کوتاهمدت و بلندمدت، رابطه معکوس و معنیداری بین نوسانات نرخ ارز و صادرات زعفران ایران وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که متغیرهایقیمت صادراتی و میزان تولید داخلی زعفران،تأثیر مثبت و معنیدار و متغیر قیمت عمدهفروشی زعفران، تأثیرمنفیومعنیداریبرمیزان صادرات این محصول دارد. لذا بایستی سیاستهایی جهت کنترل و تثبیت نرخ ارز و ایجاد شرایط باثبات اقتصادی، اعمال گردد.
صادق اصغریلفمجانی؛ علی ایزدی
چکیده
با عنایت به اینکه تولید زعفران بار مالی و تخصصی چندانی برای روستاییان ندارد و قیمت بسیار بالای آن میتواند زمینه مناسبیرا برای کسب درآمد در نواحی روستایی ایجاد نماید، تحقیق حاضر با هدف واکاوی نقش زعفران در اشتغالزایی خانوارهای روستایی انجام گردیده است.این پژوهشبه روش توصیفی– تحلیلی انجام شده است. مطالعات میدانی تحقیق، در ...
بیشتر
با عنایت به اینکه تولید زعفران بار مالی و تخصصی چندانی برای روستاییان ندارد و قیمت بسیار بالای آن میتواند زمینه مناسبیرا برای کسب درآمد در نواحی روستایی ایجاد نماید، تحقیق حاضر با هدف واکاوی نقش زعفران در اشتغالزایی خانوارهای روستایی انجام گردیده است.این پژوهشبه روش توصیفی– تحلیلی انجام شده است. مطالعات میدانی تحقیق، در سطح روستا و خانوار صورت گرفته است. با توجه به تعداد کل خانوارهای ساکن در روستاهای نمونه و استفاده از فرمول کوکران، 355 خانوار زعفرانکار به عنوان حجم نمونه خانوار محاسبه گردید.برای اجرای تحقیق، ابتدا ضمن مطالعات اسنادی و بازدیدهای اولیه میدانی، طیف گستردهای از شاخصها، متناسب با شرایط روستاهای مورد مطالعه تعیین گردید. سپس جمعآوری دادهها براساس شاخصهای انتخابی و با استفاده از پرسشنامههای روستا و خانوار انجام شده است. در این تحقیق، روایی ابزار اندازهگیری(پرسشنامهها)، توسط اساتید دانشگاه، کارشناسانو مدیران توسعه روستاییمورد تأیید قرار گرفت. همچنین پایایی پرسشنامهها نیز با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت.برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز از تحلیلهای آماری و فضایی و نرمافزارهای Expert choice، SPSS و ArcGIS استفاده گردید. یافتههای پژوهش مؤید آن است که تولید زعفران در بهبود سطح اشتغال روستاهای دهستان رشتخوار تأثیر شگرفی دارد و این امرباعث تقویت انگیزه ماندگاری خانوارهای ساکن در این دهستان شده است. لذا با اتخاذ راهبردهای مناسب، بایستی زمینه لازم برای تولید بیشتر زعفران در این روستاها را فراهم نمود.
سرور خرم دل؛ لیلی ابوالحسنی؛ الهه اعظم رحمتی
چکیده
این مطالعه با هدف مقایسه اثرات زیست محیطی نظامهای تولید زعفران طی سالهای اول تا هفتم در شهرستانهای تربت حیدریه و قائن به عنوان دو قطب مهم تولید این محصول، در سطوح مختلف مصرف نهادهها و کود دامی (کمتر از 100، 150-100 و بیش از 150 تن در هکتار) در سال 1394 با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) انجام شد. بر اساس روش ISO14044، LCA در چهار گام تعریف ...
بیشتر
این مطالعه با هدف مقایسه اثرات زیست محیطی نظامهای تولید زعفران طی سالهای اول تا هفتم در شهرستانهای تربت حیدریه و قائن به عنوان دو قطب مهم تولید این محصول، در سطوح مختلف مصرف نهادهها و کود دامی (کمتر از 100، 150-100 و بیش از 150 تن در هکتار) در سال 1394 با استفاده از روش ارزیابی چرخه حیات (LCA) انجام شد. بر اساس روش ISO14044، LCA در چهار گام تعریف اهداف و حوزه عمل مطالعه، ممیزی چرخه حیات، ارزیابی تأثیر چرخه حیات (شامل گرمایش جهانی، غنیسازی در محیطهای خشکی و آبی و اسیدی شدن) و تلفیق و تفسیر نتایج محاسبه شد. واحد کارکردی معادل یک تن گل در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که میزان مصرف نهادهها شامل سوخت و کودهای دامی و شیمیایی در تربت حیدریه بالاتر از قائن بود. همچنین بالاترین عملکرد گل در شهرستانهای قائن و تربت حیدریه (به ترتیب با 47/1 و 66/1 تن در هکتار) در پایینترین سطح مصرف کود دامی حاصل گردید. بالاترین پتانسیل غنیسازی در محیط آبی در شهرستانهای قائن و تربت حیدریه برای بیشترین میزان مصرف کود دامی به ترتیب برابر با 861/4 و 983/10 واحد معادل کیلوگرم PO4 به ازای یک تن گل مشاهده گردید. بالاترین مجموع شاخص بومشناخت در شهرستانهای قائن و تربت حیدریه برای بالاترین سطح کودی برابر با 34/1 و 18/3 EcoX به ازای یک تن گل محاسبه گردید. با توجه به سهم بالای اثرات زیست محیطی در نظامهای تولید زعفران به ویژه در تربت حیدریه توصیه میشود از کشت مخلوط، کمخاکورزی و مصرف مقادیر مناسب کودهای آلی بهرهگیری گردد.
ابراهیم ایزدی دربندی؛ زهرا حسینی ایوری
چکیده
بهمنظورشناسایی و تعیینساختار جوامععلفهایهرزمزارعزعفرانشهرستانهای کاشمر و خلیل آباد، طیسالزراعی 94-93 تعداد 45 مزرعه بهطورتصادفیبراساسسطحزیرکشتانتخاب شدند. درهرمزرعهعلفهایهرزبهتفکیک جنسوگونه شمارش و طولوعرضجغرافیایی وارتفاعازسطحدریا توسط GPSثبتشد. بااستفادهازایناطلاعاتنقشهپراکنش گونههایمختلفعلفهرزمزارعزعفرانشهرستانهای ...
بیشتر
بهمنظورشناسایی و تعیینساختار جوامععلفهایهرزمزارعزعفرانشهرستانهای کاشمر و خلیل آباد، طیسالزراعی 94-93 تعداد 45 مزرعه بهطورتصادفیبراساسسطحزیرکشتانتخاب شدند. درهرمزرعهعلفهایهرزبهتفکیک جنسوگونه شمارش و طولوعرضجغرافیایی وارتفاعازسطحدریا توسط GPSثبتشد. بااستفادهازایناطلاعاتنقشهپراکنش گونههایمختلفعلفهرزمزارعزعفرانشهرستانهای مورد بررسیدرمحیط ArcGIS تهیه شد. تعدادعلفهایهرز مشاهدهشده82 گونه که خانوادههای کاسنی، شب بو، گندمیان و میخک به ترتیب دارای بیشترین فراوانی بودند. علفهایهرزمهم بر اساسشاخصغالبیتبهترتیبشامل: علف پشمکی و جودره از باریک برگها و شاهی وحشی، علف میخکی، تلخه، خاکشیر تلخ و کنگر وحشی از پهنبرگها بود. علفهایهرزیکساله با 53 گونه ازبیشترینتنوعگونهایودوسالهها با 4 گونه ازکمترینتنوعگونهایبرخورداربودند و چندسالههابا 25 گونه بینایندوگروهقرارداشتند. 82درصدگونهها،پهنبرگو18درصدگونهها،باریکبرگبودند. علف پشمکی، علف میخکی، تلخه، خاکشیر و شاهی وحشی گونههای غالب در کوهسرخ و شاهی وحشی، جودره، خاکشیر تلخ، جو موشک، کنگر وحشی و درشتوک گونههای غالب خلیل آباد بودند. شاهی وحشی از گونههای مشکل ساز در هر دو منطقه بود.
عباس خاشعی سیوکی؛ سیدرضا هاشمی؛ محسن احمدی
چکیده
با توجه به اینکه امروزه روش تاگوچی به عنوان جایگزین مناسبی برای طرحهای آزمایشات پیشنهاد شده است،این روش با طرح آزمایشات برای سبز شدن گیاه زعفران (Crocus sativus L.) تحت تأثیر سطوح مختلف زئولیت و برنامه ریزی آبیاری مقایسه شد. بدین منظورآزمایشی به صورتفاکتوریل و در قالب طرح کاملتصادفی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه ...
بیشتر
با توجه به اینکه امروزه روش تاگوچی به عنوان جایگزین مناسبی برای طرحهای آزمایشات پیشنهاد شده است،این روش با طرح آزمایشات برای سبز شدن گیاه زعفران (Crocus sativus L.) تحت تأثیر سطوح مختلف زئولیت و برنامه ریزی آبیاری مقایسه شد. بدین منظورآزمایشی به صورتفاکتوریل و در قالب طرح کاملتصادفی در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با سهتکرار انجام شد. در این آزمایش زئولیت در سه سطح (صفر: Z0، 1: Z2 و 2: Z3 درصد وزنی)و تیمار آبیاری در سه سطح (آبیاری سنتی: I1، آبیاری با تخلیه 70 درصد رطوبتی: I2 و آبیاری کامل: I3) در نظر گرفته شد. سپس این آزمایش توسط روش تاگوچی (طرح L9) طراحیشد. پارامترهای مورد بررسی در این تحقیق شامل: سرعت سبز شدن (R50)، یکنواختی سبز شدن (GU)، زمان برای سبز شدن 5 تا 95 درصد بنهها (D05، D50، D90 و D95) بود. نتایج نشان داد که سطح زئولیت اثری بر هیچکدام از شاخصهای سبز شدن نداشت ولی برنامهریزی آبیاری سبب کاهش معنیدار D90 و D95 شد (P≤0.05). این کاهش برای پارامتر D90 به ترتیب برابر 10 و 16 درصد در تیمارهای I2 و I3 نسبت به عدم آبیاری (I1) بود. پارامتر D95 نیز در تیمارهای I2 و I3 نسبت به I1به ترتیب 11 و 17 درصد کاهش داشت. برهمکنش سطح زئولیت و مدیریت آبیاری نیز بر D90 و D95 اثر معنیداری داشتند (P≤0.05) به طوری که کمترین مقدار برای این دو پارامتر در تیمار Z3I3 مشاهده شد. براساس روش تاگوچی تیمار Z3I3 به عنوان مناسبترین تیمار تعیین شد به طوری که بیشترین مقدار R50 و کمترین مقادیر GU، D50 و D95 را داشت. حداکثر خطای روش تاگوچی (RMSE) برابر 99/0 روز تعیین شد. همچنین حداکثر خطای اریبی(MBE) نیز برابر 8945/0 روز به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان به منظور صرفهجویی در وقت و هزینهها، از روش تاگوچی در اجرای طرحهای آزمایشات به منظور بررسی سبز شدن گیاهان زراعی استفاده نمود.
محمدعلی ناصری؛ ندا سلیمانی؛ علی الهرسانی
چکیده
سنتز سبز نانوذرات فلزی با اندازه 100-1 نانومترمورد توجه زیادی قرار گرفته است. این نانوذرات کاربردهای فراوانی در شاخههای مختلف علوم و تکنولوژی دارند. در این پژوهش، عصارهی آبی گلبرگ زعفران استخراج گردید و در سنتز نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفت. نانو ذرات نقره سنتز شده با استفاده از تکنیکهای مختلف (طیف سنجی ماورای بنفش/مرئی، ...
بیشتر
سنتز سبز نانوذرات فلزی با اندازه 100-1 نانومترمورد توجه زیادی قرار گرفته است. این نانوذرات کاربردهای فراوانی در شاخههای مختلف علوم و تکنولوژی دارند. در این پژوهش، عصارهی آبی گلبرگ زعفران استخراج گردید و در سنتز نانو ذرات نقره مورد استفاده قرار گرفت. نانو ذرات نقره سنتز شده با استفاده از تکنیکهای مختلف (طیف سنجی ماورای بنفش/مرئی، زیر قرمز، تصویر برداری با میکروسکوپ الکترونی و اشعه ایکس) شناسایی شدند. اندازه نانوذرات سنتزی با استفاده از نمودار اشعه ایکس تعیین گردید (18 نانومتر). تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی نیز اندازه ذرات را حدود 18 نانومتر نشان داد که نتایج بدستآمده از تصویربرداری با میکروسکوپ الکترونی با نمودار اشعه ایکس همخوانی کامل دارد. همچنین، ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی عصارهی گلبرگ زعفران با استفاده از حلالهای مختلف با قطبیت متفاوت (اتانول، متانول، اتیلاستات و کلروفرم) استخراج گردید. نتایج نشان داد، عصاره متانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی (87.6×10-3 mg/g) و عصاره اتانولی بیشترین مقدار ترکیبات فلاونوئیدی (32.68×10-3 mg/g) را دارا میباشد و کمترین مقدار آنها در کلروفرم (14.08×10-3 و 2.07×10-3 به ترتیب برای فنل و فلاونوئید) استخراج میشود. همچنین، توانایی مهار رادیکالهای آزاد 2و2-دی فنیل پیکریل هیدرازیل (DPPH) در عصاره متانولی گلبرگ و پرچم زعفران (IC50) به صورت جداگانه اندازهگیری شد. نتایج نشان داد عصاره متانولی گلبرگ زعفران خاصیت آنتیاکسیدانی بالاتری نسبت به عصاره متانولی پرچم زعفران دارد (IC50 برای گلبرگ و پرچم زعفران بترتیب برابر با 9/5 و 71/14 میلیگرم برمیلیلیتر است).